Festa de Sant Joan Florit

Sant Joan Florit als ulls del visitant


Avui a Sant Joan s’ha celebrat la jornada festiva de primavera, organitzada per l’Associació de Veïns de Sant Joan. Una diada de festa que engalana una part del nucli urbà, el conjunt més acollidor i agermanat, al voltant de la parròquia i la plaça. Carrers curts i torts guardant racons nets i endreçats, on els veïns encara es parlen, s’ajuden i col·laboren plegats.

Creieu-me que ha estat un dia resplendent com el sol a ple estiu, ja que aquests indrets s’han vist transformats en jardins, tant amb flors autèntiques – aquelles que han crescut i florit amb energia i vistositat, amb els seus colors vius i esquerps, gràcies a l’esmerçada protecció dels seus cuidadors – com amb d’altres d’artifici: assemblades, unides sense ganes de rivalitat sinó de complicitat. La combinació dels colors grocs, verds i vermells intensos, els més suaus, matisats i subtils, delicats, quasi vergonyosos, formaven un encantador jardí urbà.

 

 

Acompanyaven aquesta floristeria un ventall de taules, parades d’artesania i comerç, exposant els diversos objectes i articles pels visitants. Per citar-ne uns quants, hi teníem un carro d’aquells que anaven tirats per cavalls, carregat de carros idèntics de mides petites junt amb eines del camp. Una taula parada per a celebracions de casaments – hi ha algú que en diu bodes enlloc de noces – i també per tenir-hi lloc festes commemoratives d’aniversaris, com d’aquí a poc temps pels “descansaments”; tot es pot celebrar. Un tendal de troncs col·locats artísticament oferia als futurs comensals una ombra recreativa, esperançada. Un altre amb motius mariners, amb peixos i mol·luscs enxarxats, barques navegant, mostres de la vila marinera. Treballs de ganxet, bosses i moneders de llana, mosaics de patchwork amb robes i teles de coloraines per a coixins, cobrellits i tapissos. Herbes i bombons artesans farcits de plantes medicinals: farigola, menta i eucaliptus entre d’altres. Begudes refrescants de tota mena i gustos. Quadres de pintures. Llibres i contes. Dos forns de pa acabat de fer, maniobrant pasta i pala de forner; si fessin bescuits com abans tindrien requesta.

 

 

Visito i m’entretinc per raconets i escales com el carreró i pati-jardí d’en Xavier i la Maria. No l’han pas de decorar perquè llueix diverses classes de flors; el taronger nou, encara sense soca, tenyeix de verd clar el seu voltant i l’aigua de la vora d’un estanyol. Les flors sempre són agraïdes.

Faig la volta per l’església de Santa Eugènia de Vila-romà. Una senyera majestuosa i solemne penja del vetust campanar. En aquell instant el batall colpeja la campana amb uns sons escardalencs assenyalant la festa. Davant la porta principal del temple, una catifa acolorida de pètals adorna i pacifica l’entrada. L’escalinata, una mica atrotinada, repara els vorals amb testos de flors diverses. També han sortit a escena diferents espectacles a la plaça, obsequiant demostracions de cant, música i dansa, animant la festa.

A l’hora de dinar s’ha fet una arrossada popular – a preu mòdic – tant pels veïns com pels expositors i paradistes. La concurrència ha sigut total. Continuarà la festa a la tarda per donar-la per “finiquitada” a les vuit del vespre.

 

 

Els carrerons són plens de visitants locals – de Palamós i Sant Joan – i d’altres. Generalment, als palamosins no els encurioseix massa el que passa a Sant Joan. Solen dir: Ah! És a Sant Joan?. De la mateixa manera ens comportem els de Sant Joan, dient: Vaig a comprar a Palamós, quan no fem la compra als comerços de proximitat. En moltes coses, Palamós ofereix més assortit d’articles i és que a l’hora d’establir a Sant Joan segons quin tipus de comerç és problemàtica la supervivència. Puc donar fe que el senyor Alcalde de Palamós sí que ha tingut la delicadesa de visitar la fira i amb referències ben satisfactòries. He parlat amb alguns dels organitzadors i, al comprovar l’èxit obtingut, tant en Marc com en Carlus, tenen ganes d’ampliar el perímetre actual d’exposició de cara a l’any vinent. Espero que aconsegueixin enrolar més ajudants i puguin millorar la mostra de Sant Joan Florit.

Des d’aquestes ratlles, faig una crida a veïnes i veïns per tal que hi acudeixin i dediquin unes hores a col·laborar desinteressadament, per tal de donar uns moments d’alegria i satisfacció a tota la comunitat. Penseu uns instants en el benefici personal que aquestes petiteses conformen i podran dir-vos amb veu interna, callada i sentida a la vegada, el monòleg de: jo vaig participar-hi.


Josep Falgueras Ullastres

21 de maig de 2017

Veure galeries de fotografies >