Festa del Pedal

La bicicletada de Sant Joan


L’any 1982, l’Associació de Veïns de Sant Joan va posar en marxa una iniciativa per tal de dinamitzar la població a l’entorn de la bicicleta. La Festa del Pedal va aplegar, durant 30 edicions, milers de persones amb l’objectiu de gaudir en família d’una passejada primaveral. En l’imaginari col·lectiu de la bicicletada hi ha el camió escombra, les fotografies familiars, l’ambulància de la Creu Roja, les caigudes multitudinàries, els entrepans de botifarra, els adhesius commemoratius, les bicicletes que se sortejaven i un llarg etcètera. La Festa del Pedal, amb sortida i arribada al nucli de Sant Joan de Palamós, va esdevenir un clàssic de les tradicions del municipi.

Amb el temps, aquella festa es va convertir en quelcom profundament arrelat a un territori i amb un tarannà particular, difícilment imaginable si s’hagués gestat en un entorn diferent al de l’Associació de Veïns de Sant Joan. L’any 2012, a pocs dies de celebrar la 31a edició, se suspengué l’activitat per manca d’acord amb la Corporació Municipal en relació al cost que suposava la presència de la Policia Local durant l’acte. Després d’aquella suspensió, la Festa del Pedal deixà de celebrar-se. Cartells, adhesius i tot allò que envoltava la Festa del Pedal era un reflex de la manera de fer i de l’entorn al qual estava arrelada. La bicicleta i les referències a Sant Joan de Palamós eren una constant en tots els articles de marxandatge; ja fóra mitjançant imatges o textos. En alguns casos, fins i tot, s’hi podia veure el campanar de Santa Eugènia de Vila-romà; una de les icones més importants del nostre poble.

Després d’un parèntesi de set anys, es va detectar la demanda creixent de recuperar la bicicletada. En aquest sentit, l’administració municipal va constituir una Taula de Treball integrada per particulars, associacions - entre les quals hi ha l’Associació de Veïns de Sant Joan - i l’Ajuntament de Palamós, que organitzés la represa de l’activitat, amb la certesa que la recuperació de la Festa del Pedal havia de tenir en compte aquell tarannà que li era propi. Una passejada en bicicleta sense tenir-lo en compte no seria una Festa del Pedal; seria una passejada en bicicleta.

Després de mesos de preparatius, la recuperació de la Festa del Pedal va ser una realitat el passat 16 de setembre de 2018. La matinada va ser plujosa i l’ombra de l’ajornament va planar sobre la organització. A les set del matí, amb la plaça molla i el cel tapat, es decideix tirar endavant. Al cap de poca estona tota la infraestructura ja està preparada: escenari, zona d’inscripcions, arc inflable al punt de sortida, zona d’aparcament de bicicletes i servei gratuït d’aire comprimit per a inflar les rodes al darrer moment. Acompanyats d’una fina pluja arriben els primers participants. Per la megafonia comença a sonar la música i la veu de l’speaker que dinamitza la plaça. El cel es destapa i les gotes d’aigua deixen pas als participants que sobrepassen de llarg el mig miler; xifra que ningú havia somniat per a la primera edició de la represa. La plaça i el carrer són un formiguer: ciclistes i bicicletes amunt i avall, gent fent les darreres inscripcions, nervis per ocupar les primeres posicions sota l’arc inflable, rialles i cares de satisfacció. Una nova generació gaudirà de la Festa del Pedal. Dos convidats d’excepció, membres de l’organització de les primeres edicions de la bicicletada, “vigilen” tots els detalls: entre els ciclistes hi ha l’Àngel Romero i dalt del camió escombra en Cèsar Torras. A dos quarts de deu sona el tret de sortida a la Plaça Mn Gumersind i els participants comencen a fer girar els pedals encapçalats pels membres del Club Ciclista Vall-llobrega Bike. El grup avança en direcció nord pel C/ Àngel Guimerà cap a la Via Verda, que el portarà fins a Castell resseguint el curs de la riera Aubi. A Castell el grup hi fa parada a redós de l’alzinar. El nombre d’inscrits obliga a compartir l’avituallament per tal que n’hi hagi per a tothom. L’ambient que es respira és 100% Festa del Pedal: participants de totes les edats, centenars de bicicletes, l’ambulància de la Creu Roja, talls a les carreteres, cadenes que surten del seu lloc, famílies senceres pedalant, algunes caigudes, grups d’amics, menuts als portaequipatges i nervis per tornar a pedalar.

 

 

El megàfon posa novament en marxa al grup que, pedalant per l’asfalt, passa per davant del Càmping Benelux i la Torre Mirona. Superat el pas sota la C-31, la bicicletada visita el Figuerar i es Pla. El sol acompanya i pel carril bici la comitiva s’apropa al Pont de ferro. Una vegada reagrupades, les bicicletes entren al nucli urbà de Palamós i es comencen a sentir els primers aplaudiments del públic que espontàniament veu passar la comitiva. La Policia Municipal i els membres de l’Associació Pots assenyalen les cruïlles fins arribar al Passeig del Mar. L’itinerari continua per les avingudes Onze de setembre, Lluís Companys i Llibertat. Al seu pas per Sant Joan el públic aplaudeix amb força. A les cares es dibuixen somriures de satisfacció perquè una nova generació ha viscut la Festa del Pedal. Pel Camí Vell de la Fosca s’arriba novament a la Plaça Mn Gumersind; final del recorregut. A l’escenari se succeeixen els sortejos entre els participants mentre es comparteixen les experiències viscudes durant la jornada. La 31a edició de la recuperada Festa del Pedal toca a la seva fi i el campanar de Santa Eugènia de Vila-romà, des d’una posició discreta però privilegiada, certifica que el tarannà que va posar en marxa la bicicletada dels anys vuitanta segueix, encara avui dia, intacte.

Galeria de fotografies antigues